Deze plek is er
altijd geweest

De woningen van plan De Houtzagerij worden gerealiseerd op een historische locatie. In 1874 is Van Dijk Houthandel en Zagerij op deze plek opgericht.

Gestart als timmerbedrijf, ontwikkelde de firma Van Dijk zich tot houthandel, producent van houtwaren en aannemer. Hout dat op de werf aankwam werd gesorteerd op houtsoort, lengte, dikte en kwaliteit. Alle werkzaamheden werden aanvankelijk met de hand en met paard en wagen uitgevoerd.

Begin jaren 40 van de vorige eeuw werd door de Larense firma Van Dort een houten kraanbaan op het terrein gebouwd, zodat boomstammen efficiënter  verplaatst en hoger gestapeld konden worden. De kraanbaan, in 2005 als gemeentelijk monument aangewezen, is ontworpen door architect A.P van den Brink (1898-1979). Een architect die met name bekend was van zijn ontwerpen van woonhuizen in en rond Laren.  Voor het ontwerp van de kraanbaan liet hij zich inspireren door de bedrijfsactiviteiten van Van Dijk waardoor een uniek object ontstond.

De houten kraanbaan zal worden gerestaureerd en zal een prominente plek krijgen in het plan. De herinnering aan Van Dijk Houthandel en Zagerij leeft zo voort.